ETTEVAATUST! ⟩ Petturid üritavad kuritarvitada Ukrainale annetajate usaldust

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Küberkriminaal võib olla nii Vene häkker kui hõlptulu nooliv eestlane.
Küberkriminaal võib olla nii Vene häkker kui hõlptulu nooliv eestlane. Foto: KACPER PEMPEL/Scanpix

Küberturbeettevõtte Cybers hoiatab, et küberkriminaalid on asunud Venemaa pealetungi Ukrainale ära kasutama ja looma petuannetuslehti, mis sarnanevad legitiimsetele humanitaarabi üleskutsetele. Eriti levinud on petupostitused, mis meelitavad kasutajaid krüptovaluutat Ukrainale annetama.

Ukraina valitsus kogub ka ametlikult bitcoin'i ja ethereum'i annetusi, kuid ainult aadressidele, mis on kinnitatud ametlikes kanalites. Petuskeemid võivad esmapilgul välja näha identsed ametlikele postitustele – erinevad vaid krüptoaadressid.

«Võrreldes pangaülekannetega on need maksed petturitele ideaalsed, kuna raha tagasi nõuda pole võimalik ja kasusaaja identiteeti on väga raske välja selgitada,» selgitas küberturbeettevõtte Cybers partner Ronnie Jaanhold.

Sotsiaalmeedias tegutsevad küberkriminaalid loovad tihti veebilehti ja kontosid, mis on sarnased olemasolevate humanitaarabiorganisatsioonidega. Seega tasub enne raha saatmist uurida tähelepanelikumalt sisu – kui esitatakse väga ebamääraseid väiteid selle kohta, kuidas abi kasutatakse ning puudub seos mõne legitiimse organisatsiooniga, tasub minna mujale. Samuti peaks olema valvel meilile otse saadetud abipalvete suhtes.

Cybersi kolm soovitust, kuidas Ukrainat turvalisemalt toetada:

  • Ole ettevaatlik ebatavaliste makseteenuste või kinkekaartide saatmise suhtes. Usaldusväärsed heategevusorganisatsioonid tavaliselt selliseid annetusi ei nõua.
  • Suhtu skeptiliselt heategevusorganisatsioone propageerivatesse sotsiaalmeediapostitustesse, kuni olete kontrollinud organisatsiooni usaldusväärsust. Neid soovitavad sõbrad ei pruugi olla piisavalt taustauuringud teinud ja ka postituse meeldimiste arv ei ütle selle legitiimsuse kohta kuigi palju.
  • Ära allu liigsele survele – petturid püüavad tihti olukorra kiireloomulisust ära kasutada, et annetama survestada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles