Google'i sõsarettevõte saadab juhita autod San Francisco tänavatele

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elektriline Jaguar I-Pace on auto, mis autojuhita sõiduteenust pakkuma hakkab.
Elektriline Jaguar I-Pace on auto, mis autojuhita sõiduteenust pakkuma hakkab. Foto: PETER DASILVA/Scanpix

Isesõitvaid autosid arendav Waymo hakkab USAs San Franciscos pakkuma täisautonoomseid taksosõite, kirjutab Wall Street Journal.

«Täna hommikul võttis elektriline Jaguar I-PACE, mille roolis polnud inimest, San Fransicost peale Waymo inseneri, kellele tegi ühe hommikuse kohvipeatuse ja sõidutas siis tööle,» teatas ettevõte kolmapäeval enda ajaveebis.

Esialgu on robottaksod saadaval ainult Waymo enda töötajatele ning täiesti tasuta. «Selliste sõitude avalikkusele pakkumiseks meil luba ei ole. Waymol on võimalik Californias sõitude eest raha küsida ainult siis, kui sõidukis on juht,» selgitas ettevõtte pressiesindaja. 

Google'i omanikfirma Alphabeti tütarettevõte on juhita autod pannud varem sõitma Phoenixi äärelinnas Chandleris. Laienemine San Franciscosse on aga märgiline, sest ligi miljoni elanikuga linn pakub palju väljakutseterohkemat liikluskeskkonda kui 250 000 elanikuga Chandler, kirjutab WSJ. 

Waymo robottaksoteenus on praegu saadaval varahommikust hilise pärastlõunani, kuid ettevõtte teatel kavatsetakse see peagi muuta ööpäevaringseks. Samuti on plaanis laieneda Phoenixi kesklinna.

Google'i sõsarfirma teade tuli pea kaks kuud pärast seda, kui samasuguse täisautonoomse sõiduteenusega tuli välja nende suurim konkurent, General Motorsi tütarettevõte Cruise. Cruise'i sõidud on samuti tasuta, kuid erinevalt Waymost saadaval ainult hõredama liiklusega tundidel: õhtul kella poole üheteistkümnest kella viieni hommikul.

Cruise'i pressiesindaja ütles, et ettevõte kavatseb peagi sõiduaegu pikendada ja taotleb California ametkondadelt ainsana luba sõitude eest tasu küsimiseks.

Lisaks Waymole ja Cruise'ile oli eelmise aasta seisuga California osariigilt autonoomsete sõidukite proovisõiduloa saanud veel kuus ettevõtet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles