Yandexi andmeleke paljastas Vene julgeolekutöötajate aadressid

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Yandex Eatsi kuller Moskva finantskeskuses.
Yandex Eatsi kuller Moskva finantskeskuses. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/Scanpix Baltics

Venemaa toidu kohaletoimetamise teenuse Yandex Eats (Yandex.Eda) ulatuslik andmeleke paljastas Venemaa julgeolekuteenistustega seotud isikute aadressid, telefoninumbrid ja nimed, vahendab The Verge.

Venemaa suurima tehnoloogiaettevõtte Yandex tütarettevõte Yandex Eats teatas 1. märtsil andmelekkest, süüdistades üht oma endist töötajat «ebaausas tegevuses». Toona teatas Yandex, et leke ei sisalda kasutajate sisselogimisandmeid. 

Tänaseks on aga selge, et jalutama läksid kasutajate rakendusse sisestatud andmed: nimed, telefoninumbrid, aadressid kui ka kullerile antud juhiseid, mis kõik internetti üles pandi. 

Uuriva ajakirjandusväljaande Bellingcat ajakirjanikud kasutasid lekkinud andmebaasi Venemaa julgeolekutöötajate tuvastamiseks, näiteks uuriti samasusi Venemaa opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi mürgitamise juhtumis kogutud teabega.

Võrreldes andmebaasis olevaid telefoninumbreid varem kogutud numbritega, tuvastasid Bellingcati uurijad selle inimese nime, kes oli Navalnõi mürgitamise kavandamiseks olnud ühenduses Venemaa julgeolekuteenistusega (FSB). Bellingcat ütleb, et kindlaks tehtud inimene kasutas Yandexis registreerumiseks ka oma töökoha e-posti aadressi, mis andis uurijatele veendumuse, et isik ei kasutanud rakenduses varjunime.

Bellingcati ajakirjanikud otsisid lekkinud andmebaasist teavet ka Vene sõjaväeluure (GRU) ning riigi välisluurega (SVR) seotud isikute telefoninumbrite kohta. Otsingu tulemusena tuvastati keegi Jevgeni, kes Bellingcati andmetel oli varem olnud ühenduses GRU kõrge ohvitseri Andrei Iltšenkoga, kuid nüüd tellis toitu Venemaa välisministeeriumile kuuluvasse hoonesse.

Kuid lekkinud andmed ei puudutanud vaid julgeolekutöötajaid. Vene poliitik ja Navalnõi toetaja Ljubov Sobol ütles Twitteris, et leke andis uut infot ka Venemaa presidendi Vladimir Putini endise armukese ja nende väidetava «salajase» tütre kohta.

«Tänu Yandexi lekkinud andmebaasile leiti üles Putini endise armukese Svetlana Krivonogihhi teine ​​korter,» kirjutas Sobol. Sellelt aadressilt tellis nende tütar Luiza Rozova endale süüa. Korter on 400 ruutmeetri suurune, väärtusega umbes 170 miljonit rubla (1,85 miljonit eurot - toim),» säutsus Sobol.

Venemaa infojärelevalve agentuur Roskomnadzor on ähvardanud Yandexile teha 100 000 rubla suuruse trahvi. Seda lekke eest, mis Reutersi teatel puudutas umbes 58 000 kasutaja isiklikke andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles