Sõudmise olümpiapronks kandideerib Jõhvi programmeerimiskooli uude lendu

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kood/Jõhvi avaüritus Selection Sprint.
Kood/Jõhvi avaüritus Selection Sprint. Foto: Antero Kevin Leedu

Eile alustas ligi sada huvilist pürgimist programmeerimiskooli kood/Jõhvi uude lendu. Intensiivse kolmenädalase sisseastumiskatsete perioodi järel valitakse välja parimad, kes alustavad oktoobrist kooliteed. 

Kolme nädala jooksul läbitakse mängulisi koodiülesandeid ja tehakse grupitöid, mille eest kogutakse kooli sissesaamiseks vajalikke punkte. Lisaks katsetele kohtutakse tulevaste tööandjatega.

«Testperiood on kahepoolne: potentsiaalne õppija saab aimu, kas talle sobib õppetöö ilma õpetajate ja koolitundideta, teisalt näeme meie ära, kuidas infot omaks võetakse ja jooksvalt arenetakse. Eelteadmised pole vajalikud, loeb sihikindlus,» sõnab kood/Jõhvi kaasjuht Karin Künnapas.

Katseperioode, millele pääsemise eelduseks on testi läbimine kood/Jõhvi kodulehel, toimub kolm: üks aprillis ning kaks suvel. Katsete keskmine osaleja on 27-aastane, vanim 54-aastane mees Tšiilist. Pea 20 protsenti on Ida-Virumaalt.

Kaspar Taimsoo.
Kaspar Taimsoo. Foto: Elmo Riig / Sakala

Katsetajate hulgas on ka Rio de Janeiro olümpial Eestile pronksmedali toonud neljapaadi liige Kaspar Taimsoo, kes jätkab oma intensiivseid treeninguid ka koolikatsete ajal ning võtab selleks kaasa isikliku ergomeetri ja rattatrenažööri.

«IT on alati tundunud huvitava alana. Viimasel ajal olen hakanud omapäi erinevate programmide kallal nokitsema. Kui kuulsin koolist, tahtsin loomulikult kohe järele proovida. Tegin sisseastumistesti ära ja osutusin valituks,» ütles Taimsoo. «Usun, et minu varasem tippspordi taust koos kood/Jõhvi platvormiga annab hea pagasi IT-maailma sisenemiseks.»

Oodatud on ka Ukrainast tulnud

Kood/Jõhvi nõukogu liige ja üks asutajatest Mari-Liis Kitter kutsub üles ka Ukrainast tulnud sõjapõgenikke kooli sisse astuma. «Protsess tuleb läbida teiste kandidaatidega samamoodi, kuid kooli sisse saades toetame Ukrainast tulnud õppijaid stipendiumi ja tasuta majutusega kaheaastase õppe vältel,» lisas ta.

Kood/Jõhvisse kandideerimise esimese etapi – kognitiivse testi – on läbinud üle 1000 inimese. Test hindab kandideerija mälu, analüütilist mõtlemist ja probleemide lahendamise oskust. Testitegijate keskmine vanus on 30 eluaastat. Nende hulgas on 35 protsenti naisi ja 65 protsenti mehi, esindatud on 53 rahvust.

Uuel õppeaastal on koolil plaanis avada filiaale ka teistes Eestimaa linnades. Suurimat huvi on seni avaldanud Võru, Paide ja Pärnu, kuid läbirääkimistele on oodatud kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles