Rootsi suurim ühistranspordi piletimüügikeskkond kolib Osula IT-firma platvormile (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Hugo Osula on rohkem tuntud bussiettevõtjana, kuid talle kuuluv Mootor Grupp on kättpidi sees ka IT-äris.
Hugo Osula on rohkem tuntud bussiettevõtjana, kuid talle kuuluv Mootor Grupp on kättpidi sees ka IT-äris. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Transpordiettevõtja Hugo Osula IT-firma Turnit asub korraldama ligi 50 Rootsi rongi- ja bussioperaatori piletite ristmüüki.

Tartus tegutsev IT-firma sõlmis Rootsi turule laienemiseks lepingu sealsete kohalike omavalitsuste ja suuremate reisijaveofirmade loodud ühisorganisatsiooniga Samtrafiken. Kuni kaheksa aastani pikendatava koostöö tulemusena viiakse valdav osa Rootsi bussi-, rongi- ja linnatranspordi piletite ristmüügist üle platvormile Turnit Ride, teatas Turnit.

Leping hõlmab 2 miljardi Rootsi krooni (195 miljoni euro) suurust piletimüügitulu aastas ning tehingu tulemusena kahekordistab Turnit tuleval aastal senise käibe. Lepinguperioodi jooksul on Turnitil võimalik teenus- ja haldustasudena teenida kuni 18 miljonit eurot, teatas ettevõte.

«Turniti meeskond on sel aastal väga heas hoos – Rootsi tehingu ning mitme teise projekti eduka live’i mineku ja käivitumisega saame peagi tunda uhkust majandustulemuste üle, mis näitavad eelmise aastaga võrreldes isegi mitmekordset kasvu,» sõnas Turniti tegevjuht Ülo Säre.

Turnit ja Samtrafiken partnerluslepingut sõlmimas.
Turnit ja Samtrafiken partnerluslepingut sõlmimas. Foto: Turnit

Säre lisas, et Rootsi riiklik piletibroneerimissüsteem Resplus on mitmes aspektis maailma parim ning pakub kliendile sihtkohta jõudmiseks võimalust soetada liini- ja transpordiliigiüleseid pileteid. Samas ei olevat praegune platvorm veel kaugeltki ideaalne. 

«Tõestasime läbirääkimiste käigus, et suudame seda toimivat piletisüsteemi märkimisväärselt parandada, võimaldades integratsiooni erinevate väliste platvormidega ja reisiagentide süsteemidega ning muutes kogu protsessi ka kliendile mugavamaks,» sõnas Säre.

Samtrafikeni nõukogu esimehe Göran Hägglundi sõnul on kaasaegse digitaliseeritud lahenduse eesmärk vähendada ka transpordisektori keskkonnamõju. Tema sõnul on näiteks Rootsi raudteesektoris tõhusa koostalitlusvõime loomist takistanud aegunud tarkvara, mis asendatakse uues süsteemis raudtee puhul OSDM ja bussitranspordi puhul BoB standardil baseeruva kaasaegse lahendusega.

«Näeme Turnitiga koostööl suurt tulevikku ja teame, et nad jagavad meiega samu väärtusi. Oleme olnud ühistranspordi piletimüügi edendamisel ühed tugevamad tegijad ning kõik Rootsi turuliidritest vedajad, kes on ühtlasi Samtrafikeni juhatuse liikmed, toetavad Turnitiga väljatöötatud visiooni,» sõnas Hägglund.

Ettevalmistus koostöö käivitamiseks on juba alanud ning Turniti eesmärk on viia Rootsi ühistranspordi piletimüük uuele platvormile 2023. aasta juuliks.

Turniti piletimüügiplatvormi Turnit Ride kasutab Euroopas üle 50 reisijaveoga tegelevat ettevõtet. Ettevõtte suuromanik on bussiettevõtja Hugo Osula, kellele kuulub läbi Mootor Grupi 85-protsendiline osalus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles