Ukraina keskpank keelas krüptovaluutade ostmise

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
FILE PHOTO: A representation of cryptocurrency Bitcoin is seen in this illustration taken August 6, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo
FILE PHOTO: A representation of cryptocurrency Bitcoin is seen in this illustration taken August 6, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo Foto: Dado Ruvic

Ukraina keskpank keelas grivnade vahetamise krüptovaluutade vastu, et säilitada enda rahvusliku valuuta elujõudu.

Eelmisel nädalal teatas Ukraina keskpank, et on sõjaseisukorra tõttu kehtestatud uued rahvusvaheliste maksete reeglid ja lisas muu hulgas, et on seadnud krüptovaluutatehingutele mitmeid piiranguid. Ukraina Rahvuspanga sõnul on meetmete eesmärk aeglustada raha väljavoolu riigist, kirjutab Fortune.

Keskpanga teatel kanti Ukraina pankadest märtsis ning aprilli alguses välja vastavalt 1,7 miljardi ja 900 miljoni dollari väärtuses valuutat, mistõttu tekkis vajadus kehtestada uusi piiranguid.

Krüptovaluutade müügikeeld jõustati ajutiselt ning praegu saavad ukrainlased, kes soovivad siiski digiraha soetada, teha seda endiselt välisvaluutade eest. Samas on sellelegi võimalusele seatud 3300 dollari ülempiir.

Keskpanga teatel aitab uus regulatsioon säilitada grivna kurssi. «Meie hinnangul parandavad need muudatused grivna positsiooni valuutaturgudel, mille tulemusena väheneb surve Ukraina välisreservidele ning tekib võimalus piirangute leevendamiseks tulevikus,» seisis avalduses.

Varem on Ukraina riik suhtunud krüptovaluutadesse väga soosivalt. 26. veebruaril säutsus ka valitsuse ametlik konto Twitteris, et võtab vastu krüptoraha annetusi, jagades linki kahele krüptorahakotile bitcoin'i, ether'i ja tether'i vastuvõtmiseks. Analüütikfirma Ellipticu andmetel oli 11. märtsiks kahte rahakotti kogunenud 63,8 miljoni dollari väärtuses annetusi.

Enne Venema sissetungi kaubeldi riigis krüptovaluutaga isegi enam kui grivnadega. Sellest ajendatuna võttis Ukraina parlament ka 18. veebruaril vastu seaduseelnõu krüptoraha legaliseerimiseks ja andis valdkonna regulatsiooni ja järelevalve riikliku väärtpaberi- ja aktsiaturu komisjonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles