Boltist tööampsudeni ehk viis edukat Ajujahist koorunud ettevõtet

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Ajujahi senine suurim edulugu on olnud Taxify, kellest tänaseks on välja kasvanud Eesti kõige väärtuslikum ettevõte Bolt.
Ajujahi senine suurim edulugu on olnud Taxify, kellest tänaseks on välja kasvanud Eesti kõige väärtuslikum ettevõte Bolt. Foto: Ints Kalnins/scanpix Baltics

Eesti suurim iduettevõtete kiirendiprogramm Ajujaht alustab tänavu 15. hooaega, kuhu huvilistel on võimalik kandideerida kuni 8. maini. Seni toome välja viis Ajujahi programmist võrsunud edukat digilahendust, mis on praeguseks kogunud tuntust nii siin kui sealpool piiri.

Bolt

Kui praegu kannab ettevõte nime Bolt, siis 2014. aastal võisteldi Ajujahi finaalis enda esialgse nimega Taxify. Tegemist on Markus ja Martin Villigu loodud Eesti ettevõttega, mis tõi 2013. aastal turule taksotellimisrakenduse, muutes takso tellimise ja kiire transpordi inimeste jaoks tunduvalt mugavamaks. Vaatamata sellele, et nüüd saame Bolti nimetada ülemaailmseks edulooks, ei pälvinud iduettevõte konkursil esikohta. Küll aga saadi endale publiku lemmiku tiitel ning hulgaliselt häid kontakte, mis ettevõtte edasisele käekäigule tublisti kaasa aitasid. Praeguseks tegutseb Bolt juba 45 riigis ning annab tööd rohkem kui 3000 inimesele.

Timbeter

Boltiga samal hooajal oli võistlustules ka metsandussektorile digitaalset protsesside juhtimist pakkuv platvorm Timbeter. Timbeter pakub digitaalse lahendusega võimalust ümarpuitu varasemaga võrreldes tunduvalt kiiremini mõõta ning sellega seonduvaid andmeid hallata. Rakendus määrab pildi järgi ära nottide koguarvu, mahu ja samuti ka iga noti diameetri. Timbeter salvestab mõõtmised ära ning kõiki pildistatud puidukoguseid on hiljem võimalik rakenduse kaudu ka üle mõõta.

Ajujahist noppis Timbeteri innovaatiline puidumõõtmislahendus esikoha, edestades ka Bolti. Nüüd on ettevõttel globaalne ja pidevalt kasvav klientuur ning ettevõte aitab muuhulgas vähendada ebaseaduslikku raiet Brasiilia vihmametsas.

GoWorkaBit

Tööampsude leidmine muutus selle rakendusega kordades lihtsamaks. GoWorkaBiti keskkond koondab kokku valdavalt lühiajalised tööpakkumised, kus tööandjad lühikese etteteatamisega tööjõudu vajavad. Nii saavad inimesed kerge vaevaga tööpakkumistele kandideerida ja lisaraha teenida. Tööandjad panevad töö kirjelduse, aja ja palganumbri GoWorkaBiti keskkonda üles ning nii võidki lisatöö tegemiseks kerge vaevaga endale sobivaima pakkumise valida.

GoWorkaBit jõudis samuti Ajujahi finaali ning leiab, et kiirendi põhiväärtus peitus nende jaoks suurenenud nähtavuses. Nüüdseks on ettevõte sisenenud ka välisturgudele.

UpSteam

UpSteami liikuvas autopesulas kohtuvad läbimõeldud digilahendus ja kvaliteetne autopesu. Nimelt saab UpSteami veebikeskkonnas või rakenduses tellida auto käsipesu endale näiteks otse koju või tööle. Ajujahi programmist tuule tiibadesse saanud iduettevõte UpSteam on nüüd sisenenud ka välisturule ning pakub kvaliteetset pesuteenust väljaspool Eestit.

UpSteam jõudis Ajujahi kiirendiprogrammis kolme parima iduettevõtte sekka ning on järjepidevalt teenust edasi arendanud. Nüüdseks saab neid kohapeale autot pesema tellida nii veebist kui ka eraldi mobiilirakendusest.

TranslateWise

Varem Aligneri nime kandnud Eesti idufirma TranslateWise muutis automaatse tõlketeenuse täpsemaks ja kiiremaks. TranslateWise’i arendatud masintõlkeplatvorm võimaldab tekste tõlkida 140 keelde ning lubab seda teha paremini kui Google Translate. Ajujahil oli TranslateWise'i põhitegevuseks just masintõlke pakkumine, kuid nüüdseks on nad teenusele lisanud ka klienditoele sarnase vestlusakna lahenduse, mis võimaldab tõlketeenust veelgi personaalsemaks ja täpsemaks muuta. Uus teenus ei ole mingi nutikas tehisintellekt, vaid tegu on vahetu vestlusega kliendile meelepärases keeles. Tänaseks on teenindatud juba rohkem kui 10 000 klienti kokku 27 keeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles