40 miljonit! Eesti tollitehnoloogiaidu kordas A-ringi investeerimisvoorus Eesti rekordit

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Eurora juhtkond: asutaja Marko Lastik (vasakul), finantsjuht Anneli Aljas (keskel) ja tegevjuht Egon Veermäe (paremal).
Eurora juhtkond: asutaja Marko Lastik (vasakul), finantsjuht Anneli Aljas (keskel) ja tegevjuht Egon Veermäe (paremal). Foto: Johan-Paul Hion

Masinõppepõhine e-kaubanduse maksu- ja tollitehnoloogiaidu Eurora Solutions kaasas A-seeria rahastusringiga 40 miljonit USA dollarit (37 miljonit eurot).

Eesti idufirmad on vastavas arengufaasis kogunud investoritelt nii suure summa vaid korra, kui täpselt sama koguse raha kaasas 2019. aasta A-ringis ka pakiroboteid tootev Starship Technologies.

Eurora värsket investeerimisvooru juhtis Connected Capital Amsterdamist, milles osalesid ka varasemad investorid Change Ventures, Equity United ja Eurora asutaja Marko Lastik.

Uut raha kasutatakse tootearenduseks ja strateegilisteks ostudeks, et laieneda Ameerika Ühendriikides, Ühendkuningriigis ja Lähis-Idas. Euroral on üle maailma enam kui 200 maksvat klienti, nende business to business (B2B) platvormi saavad kasutada e-kaubamajad, e-poed, logistika- ja postiettevõtted ning ka maksu- ja tolliasutused.

«Piiriülene kaubandus on õigete andmete ning automaatsete maksuarvestuslahenduste puudumise tõttu aeglustunud, mis põhjustab pakkide kohaletoimetamisel märkimisväärseid viivitusi, trahve, aina suuremaid kulusid ja klientide rahulolematust. Eurora arendatud tehisintellekt kasutab maailma suurimate e-kaubamajade ning logistikaettevõtete tehingutel põhinevaid andmeid, mis tagab kiirema ja soodsama kauba kohalejõudmise,» ütles Eurora Solutionsi tegevjuht ja maksuameti endine peadirektori asetäitja Egon Veermäe.

Eurora B2B platvorm muudab maksud, nõuetele vastavuse kontrolli ja tagamise ning muud tolliteenused automaatseks, määrates lihtsa API integreerimise teel e-kaubanduse toodetele õige harmoneeritud süsteemi (HS) koodi, arvutab välja täpsed käibe- ja tollimaksu summad ning loob ELi tollimaksu ja teiste maksude jaoks elektroonilisi deklaratsioone.

Ülemaailmse pakiveo maht on viimasel kümnendil peaaegu kolmekordistunud, 2026. aastaks jõutakse turul prognoosi kohaselt enam kui 260 miljardi kohale toimetatud pakini.

Uute Euroopa Liidu kauplemiseeskirjade tõttu on rahvusvahelises kaubavahetuses vajalike erinevate deklaratsioonide, koodeksite, aruannete, andmete ja maksuarvutuste arv sadu kordi suurenenud.

Nimelt kaotas Euroopa Liit eelmise aasta juulis kuni 22-eurostele saadetistele kehtinud käibemaksuvabastuse ja järk-järgult hakkasid kehtima ELi ja ülejäänud maailma vahelised uued kauplemiseeskirjad. Selle tagajärjel on ELi klientidele kaupade saatmine muutunud Ühendkuningriigi, Ameerika, Hiina ja muu maailma klientide ja kauplejate jaoks kallimaks, aeglasemaks ning bürokraatlikumaks.

Eurora tehisintellektipõhine rahvusvahelise e-kaubanduse nõuetele vastavuse tagamise platvorm suudab kuni 96-protsendilise täpsusega automaatselt töödelda 5000 taotlust sekundis.

Platvormi töötas välja logistikasektoris üle 30-aastaste kogemustega Eurora asutaja Marko Lastik koostöös Tallinna Tehnikaülikooli, StatLabi (Tartu Ülikoolist välja kasvanud ettevõte) ja STACCi (Software Technology and Applications Competence Centre) teadlastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles