Kolm põhjust, miks idufirmad on olulised

Copy
Foto: Shutterstock

Ei möödu vast päevagi, kui meieni ei jõuaks infokillud iduettevõtete maailmas toimuva kohta. Olgu selleks siis mõne idufirma esile kerkimine, korralik edasiminek või hoopis tähelennu tuhmumine. Paljude jaoks on need uudised oodatud ja põnevad, teised lasevad aga pilgu üle, sest iduettevõtetes toimuv on lihtsalt kaugeks jäänud.

Idufirmade toetuseks loodud süsteemid, nt kiirendid, aitavad äri käimasaamiseks minevat aega märkimisväärselt vähendada! Antud valdkonnas pole alati vaja krediiditooteid nagu tarbimislaen või krediitkaart, et oma äriideest maksimum võtta - appi tulevad ka investorid, kes usuvad idufirma meeskonna väljakäidud plaani õnnestumisse. Ehk, hea lahenduse leidmiseks ei pea ootama enam viis-kuus aastat, vaid tulemused saabuvad kiiremini.

Kuid kas idufirmad on tõesti lihtsalt järjekordne trend, gen-Z ning IT fännide teema? Tegelikult mõjutab iduettevõtete olemasolu ja tegevus meid kõiki.

Esiteks – korporatsioonide vastand

Suured ettevõtted on võimsad ja paljude alustavate ettevõtjate unistuseks ongi ühel hetkel enda impeeriumi juhtimine, ent suurus võib olla ka miinus. Väike firma suudab turul toimuvaga ühes tempos püsida, viies ellu vajalikke muudatusi ka ettevõtte sees või katsetades uusi ning paljulubavaid lähenemisi. Vähem bürokraatiat tähendab kiiremaid otsuseid ja jõudsamat edasiliikumist.

Paindlikkus ei piirdu vaid ettevõtte struktuuri tasandiga, vaid ka töötajatel on tavaliselt rohkem vabadust, sh paindlikumad töötunnid ja rohkem kontrolli selle üle, kuidas tööülesandeid täita. Loominguline lähenemine on hinnatud! Võrreldes suurte ettevõtetega, suisa korporatsioonidega, on idufirmad ise väikesed, kuid nende ideed silmapaistvalt suured!

Teiseks – võimalus igaühele

Mõnikord võib olla keeruline teatud valdkondades jala ukse vahele saamine. Tarvis on diplomeid, koolitusi, sertifikaate ja kindlaks määratud aastate jagu kogemusi. Eriti keeruline võib ametisse sisenemine olla siis, kui soovid kardinaalselt valdkonda vahetada. Idufirmade juures tuleme jälle tagasi nende paindlikkuse juurde. Paindlikkus laieneb ka töötajate maailma ehk idufirmadega on võimalik liituda neilgi, kes muidu ettevõtlusmaailmast võibolla kõrvale jääksid.

Start-up maailmas pole kõige tähtsamad mitte paberid, vaid reaalsed oskused, kogemus ning muidugi suur huvi antud valdkonna vastu. Kes teab, ka sul võib juba praegu olla teadmisi, mis tulevikus ühe või teise idufirma jaoks tarvilikuks osutuvad. Hoia silmad lahti ja ole valmis reageerima! Tekkivad kontaktvõrgustikud lubavad luua tutvusi, millest võivad omakorda sündida uued ideed ja värsked lahendused. Kunagi ei tea, millal kaugena tundunud idufirmade maailm hakkab su päevi täitma.

Kolmandaks – tuleviku kujundamine

Uued töökohad, värsked ning innovaatilised ideed – kõik need on majanduse jaoks üliolulised. Seega on loogiline, et ettevõtlikkust peab toetama. Just selle abil säilib muutumisvõimeline keskkond. See omakorda toetab innovaatilist lähenemist ja mõtlemist ehk ring on täielik. Iganenud turgude muutmine või täiesti uute valdkondade loomine – see kõik on idufirmade maailm! Üks muutus võib tähendada doominoefekti ja see hakkab mõjutama meie elu palju laiemalt.

Ehk kui keegi küsib nüüd, mis küll saab, kui panna kokku paindlik ja kastist välja mõtlev ettevõte ning inimesed, kes suhtuvad oma töösse täieliku kirega, siis sul on vastus olemas. Tulemuseks on tooted, teenused ja lahendused, mis muudavad meie elu. Tänu sellisele unikaalsele kombinatsioonile suudavad idufirmad luua efektiivseid lahendusi, mis imbuvad meie igapäevaellu ja saavad uueks normaalsuseks.

Copy
Tagasi üles