Raido Pikkar: nii mõnegi idufirma programmeerijaid ootab ees koondamisteade

, Thorgate'i juht
Copy
Thorgate'i juht Raido Pikkar.
Thorgate'i juht Raido Pikkar. Foto: Mihkel Leis

Keerulised ajad maailma majanduses on viinud iduettevõtted olukorda, kus tuleb valmistuda koondamisteks. Eriti valvsad peaksid olema need arendajad, kelle tööandja pole värvates järginud väärtusloome põhimõtteid, kirjutab tarkvaaraarendusettevõtte Thorgate juht Raido Pikkar.

Võib öelda, et sõda ja selle makromajanduslikud mõjud olid viimane piisk karikas, mis lõpetas maailmas valitsenud buumiaja. Seda ka start-up-maailmas. Investeeringuid saab kaasata nüüd palju karmimatel tingimustel ja turult on õhk peaaegu välja lastud. Seni kiiret kasvu teinud ettevõtted peavad uue olukorraga kiiresti kohanema.

Eriti keerulises olukorras on start-up'id, kelle kulustruktuur on just üles kasvatatud, aktiivsed värbamised on tehtud ning kõrgepalgaline meeskond on tööle pandud. Paraku käivad kriisidega käsikäes koondamised ja pankrotilained. Seetõttu võib inflatsiooniga kaasneva palgatõusu asemel oodata nii mõnegi start-up-ettevõtte programmeerijaid ees hoopis koondamisteade. Eelkõige varitseb see oht ettevõtteid, kes on kasvanud sisutühjalt ja ei ole osanud oma töötajaskonda väärtusloome põhimõtteid järgides kasvatada.

Sisutühjad töökohad riski all

Igal programmeerijal on täna aeg endalt küsida: kas ma loon oma töö tulemusena mingit päris väärtust või ei muudaks minu lahkumine siit ettevõttest suurt midagi. Sama oluline on mõelda, kui kergesti saaks minu tööd tehisintellektiga asendada.

Kaua kestnud trend – kasvu näitamine värbamise kaudu, on tekitanud sektoris tugeva palgasurve, IT-spetsialistide defitsiidi ning ülemaksmise. Ühelt poolt tekitab see asendamatuse tunde töötajates, teiselt poolt surve see defitsiit tehnoloogia abil peagi lahendada ja IT-spetsialiste tehisintellekti abil asendama hakata.

Lihtsad koodikirjutajad, kelle töö tulemusena ei sünni uut väärtust, saab tehisintellekti abil asendada ning suur hulk inimesi leiaks end seejärel töötuna. Ennustan, et IT-sektorisse jõuab tehisintellekti abil toimuv innovatsioon pigem varem, kuna siin sektoris on selle jaoks vajalik raha olemas. Praegu on aeg kirjeldatud riske enda jaoks maandada ja tegutseda.

Jätkusuutliku väärtusloomega asendamatuks

Alustuseks tuleks hinnata, kas ettevõte, milles ma töötan, suudab luua mingit olulist väärtust ja seejärel veenduda enda rolli olulisuses. Praegune keeruline majanduslik olukord, inflatsioon ja energiakriis on heaks tuleprooviks ettevõtte tegeliku väärtuse testimiseks.

Oleme olukorras, kus ostuvõimekus kukub ja hinda ei ole tihti võimalik tõsta, samas ettevõtte kulud suurenevad. Ellu jäävad need, kes suudavad oma sisendhinna kanda kiiresti üle klientidele. Kui see võimekus on olemas, siis on ettevõte õiges kohas, kui ei, siis ootab ees koondamiste laine. Sellele järgneb juba pankrottide laine, kus ühte tüüpi ettevõtted tekitavad teist tüüpi ettevõtete pankrotte jne.

Seega tasub hinnata ka kriisi mõju valdkonnale laiemalt. Start-up'pe luuakse, et lahendada mõnda probleemi, et muuta tehnoloogia abil keeruline ja aeganõudev lihtsaks ja kiireks, saastav ja kallis säästlikuks ja soodsaks. Olgu selleks siis elektroonilised saatelehed või pangandusäpp.

Kui oleme loonud oma ettevõttega maailma muutvat väärtust, suudame olla väärtusloomes jätkusuutlikud ning käia kaasas muutuva keskkonnaga, siis suudame tõenäoliselt ka kriisi olukorras ellu jääda. Kui me maailma kõnetada ei suuda, siis ei tule ka kliendid meiega sellele teekonnale kaasa ja pudenevad kriisi olukorras kiiresti käest.

Kitsastest raamidest välja

Kuna keegi ei tea täpset ajakava, millal kriis ettevõtteid rammima hakkab või millal osa töid tehisintellektiga asendatakse, siis tasub olla samm ees ning valmistuda olukorraks, kus leiva toob lauale ainult väärtust loov töökoht ja sisutühjad kohad kaovad orbiidilt.

Thorgate'is julgustame arendajad tundma valdkonda sügavuti ja nägema suuremat pilti, olema kontaktis lõppkliendiga ja tundma tema vajadusi. Teisisõnu mõtlema inimestele, mitte tootele. Samuti püüame kogu aeg vastata küsimusele: kuidas suudaksime sama töö ära teha ilma lisainimesteta, kasutades tehisintellekti ja masinõppe võimalusi. Nii loome töökohad, kus iga inimene on väärtus omaette.

Tähtsuse säilitamiseks tööturul tasub järgida järgnevaid kolme soovitust. Esiteks. Ära mine ettevõttesse, kus on kõrge palk ja mugav olla, aga sisult tühjad töökohad. Tasub mõelda, kas mu päev on sisustatud tegevustega, mis loovad mingit reaalset väärtust. Teisisõnu tee tööd, kus näed innovatsiooni võimalust ja kus saad luua mingi olulise muutuse, mis sulle endale ka korda läheb.

Teiseks. Hoia end IT-maailmaga kursis ja osale ise muutuses, õpi kaasa ja ole ise muutuse looja.

Kolmandaks. Hoidu olemast lihtsalt arendaja, vaid arendaja mingis valdkonnas. Ole äriliselt pädevam ja saa aru suuremast pildist. Otsi üles valdkond, mille vastu tunned huvi ja saa lisaks IT-le ka selle valdkonna spetsialistiks. Tunne oma lõppklienti ja vaata suuremat pilti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles