Eesti idusektori käivet mõõdetakse miljardites

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Bolt.
Bolt. Foto: Taavi Sepp

Eesti idufirmade koondkäive kasvas selle aasta kolme kvartaliga 1,5 miljardi euroni, mis on 64 protsenti enam, võrreldes mullu sama perioodiga.

Eesti iduettevõtted kaasasid ka rekordmahus investeeringuid, kokku 1,2 miljardit eurot, sealhulgas miljonist eurost suuremaid tehinguid oli 40.

Möödunud aastal oli idusektori käive 1,4 miljardit eurot ehk selle aasta üheksa kuuga sai mullune tulemus ületatud. 2021. aasta kolmanda kvartali lõpus oli iduettevõtete kogukäive 927 miljonit eurot ehk kasv on 64 protsenti.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul on ajad maailmas keerulised, kuid Eesti iduettevõtted jätkavad jõudsat kasvu. «Eestil on väga tugev rahvusvaheline maine ning keerulistel aegadel töötab aastatega rajatud kindel vundament meie kasuks. Kindlasti on võtmeroll ka meie iduettevõtjate kogemustel, kes on juba korduvalt tõestanud investoritele, klientidele ja töötajatele, et nad oskavad keerulistel aegadel kiiresti kohaneda ning muutunud olud ja turuseis enda kasuks pöörata,» sõnas Peeterson.

Suurima käibe tegid selle aasta kolme kvartaliga Bolt 775,3 miljoni euroga, Veriff 50,5 miljoni euroga, Swappie 47,6 miljoni euroga, Comodule 27,8 miljoni euroga ja Starship Technologies 24,6 miljoni euroga. Ettevõtete käibeandmete puhul on tegemist käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti  kvartaalselt avaldatud andmetega.

Startup Estonia hallatava andmebaasi andmetel tegutseb Eestis 1446 iduettevõtet, nendest viis ja enam aastat tegutsenud iduettevõtteid on 418 ehk 29 protsenti andmebaasis olevatest idufirmadest.

Eesti maksu- ja tolliameti andmetel tasusid iduettevõtted riigile kokku 134 miljonit eurot tööjõumakse, mis teeb kasvuks 48 protsenti. Möödunud aasta samal ajal maksid iduettevõtted riigile 90,5 miljonit eurot tööjõumakse.

Eesti iduettevõtted kaasasid selle aasta kolme kvartaliga 1,2 miljardit eurot investeeringuid, kokku tehti investoritega 61 tehingut. Keskmine tehingusuurus oli 19,3 miljonit eurot. Miljonist eurost suuremaid investeeringuid oli kokku 40. Aasta tagasi samal ajal oli kaasatud investeeringute maht 870 miljonit eurot, tehti 66 tehingut ja keskmine tehingu suurus oli 13,2 miljonit eurot, miljonist suuremaid investeeringuid oli 34.

Suurimad investeeringud on 2022. aasta kolmandas kvartalis kaasanud Ready Player Me 55,1 miljoni euroga, Monese 35 miljoni euroga, Lightyear 25 miljoni euroga, Klaus 12 miljoni euroga ja Jobbatical 11,6 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles