sTARTUp Dayl säranud idufirma arendab uue põlvkonna kaameratele kiipe (3)

Copy
Lighcode Photonicsi meeskond läks augusti lõpus toimunud sTARTUp Daylt koju peavõidu ehk 200 000 euro suuruse investeeringuga.
Lighcode Photonicsi meeskond läks augusti lõpus toimunud sTARTUp Daylt koju peavõidu ehk 200 000 euro suuruse investeeringuga. Foto: Mana Kaasik / sTARTUp Day

sTARTUp Day tehnoloogia- ja ärikonverentsil äriinglite usalduse võitnud Lightcode Photonics käivitab investeeringuga oma kiipide arendust.

Uue tehnoloogiaga LiDAR- või teistpidi sõnastades kõrgtehnoloogiaga varustatud 3D-kaameraid arendava ettevõtte juht Heli Valtna ütles Postimehele viimases sTARTUp Day podcastis, et viimased kaks aastat on Lightcode'i tiim töötanud kindla eesmärgi nimel. «Tahame laboris olevad suured jupid ja koostisosad muuta kompaktseks tooteks. Meil on patent, mis võimaldab seda ka teha, aga selle jaoks on vaja, et kaamera kiip oleks tehtud meie oma põhimõtete järgi. Seda kiipide arendust nüüd käivitamegi sTARTUp Day võiduga, ütles Valtna.

Lightcode'i jaoks polnud sTARTUp Dayl võidetud EstBANi investeering esimene suurem murrang. Eelnevalt oli Lightcode'i meeskond kaasanud üle 400 000 euro tuntud Eesti investoritelt, nende hulgas näiteks Martin Villig, Ragnar Sass ja teised. Valtna hinnangul said nad tuntud Eesti äriinglite usalduse tänu oma meeskonna tehnilisele taustale ja selgele visioonile.

Valtna selgitas ka Postimehele, mis on Lightcode'i visioon, mis on võlunud ära mitmed äriinglid, kellest paljud on asutanud ise edukaid idufirmasid. «Mõtle roboti peale. Sa annad talle ülesande jõuda punktist A punkti B. Inimesel on teekonna läbimiseks silmad, nina, kõrvad ja aju, mis on aastatuhandeid harjunud informatsiooni talletama kogemuste põhjalt. Roboti jaoks on kõik kohmakam - kui päikesevalgus on liiga ere, ei näe ta hästi ja kui on liiga pime, on tal ka raske. Meie 3D-kaamerad aitavad robotil paremini näha ja arvutada algoritmide abil kõik riskid ning nüansid läbi. Meie unistus on jõuda oma 3D-kaameraga massitoodangu nutitelefonidesse 2020date lõpuks.»

Praegu on näiteks osad robottolmuimejad varustatud LiDAR-kaameratega, mis peaks neil justkui võimaldama pimedas toas sõita, aga tavaliselt müksavad nood robotid kõiki objekte ja ei suuda väga ökonoomselt talitada. «Reeglina on robottolmuimejad varustatud tegelikult kaameratega, mis teevad tubadest kahemõõtmelisi pilte koristuse jaoks, mitte kolmemõõtmelisi. See hoiab hinna madalal kasutaja jaoks, aga toob kaasa mööbli ja asjade müksamised,» selgitab Valtna.

Lightcode Photonics sai alguse Tartu Ülikoolist 2020. aastal, mil neli füüsikut ühendasid jõud, et muuta seda, kuidas robotid näevad ja tajuvad ümbritsevat keskkonda. Algselt uurimisprojektina kavandatud missioon muutus peagi B2B start-upiks ja on end tõestanud Tartu Teaduspargi ning Euroopa Kosmoseagentuuri kiirendites. Lisaks sTARTUp Day konkursile võidutses Lightcode Photonics hiljuti MIT Enterprise Forum CEE kiirendiprogrammis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles