Miljardit eurot jahtiv Kõu neelas Ampleri alla (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Ampleri kaasasutaja ja tegevjuht Ardo Kaurit (vasakul) ning Kõu Mobility grupi tegevjuht Kristjan Maruste. 
Ampleri kaasasutaja ja tegevjuht Ardo Kaurit (vasakul) ning Kõu Mobility grupi tegevjuht Kristjan Maruste. Foto: Kõu Mobility Group

Kaks aastat tagasi elas Eesti elektrirataste lipulaev Ampler kauneid aegu. Iduettevõtete platvormil Funderbeam hindasid kauplejad firma väärtust ligi 100 miljonile eurole, tarneplaanid rattahoo­ajaks olid suured ning ambitsioonid veelgi suuremad.

Võis kuulda hiljaks jäänud investorite kirumist, kuna ettevõtte osak oli vähem kui nelja aastaga kerkinud 20 korda. Ometi hakkas Ampleri vanker äkitselt allamäge veerema.

«Võib tõesti öelda, et viimased aastad on meie hammasrataste vahele visanud jämedaid kurikaid. Esmalt tabas meid koroonaviiruse järelmõjuna komponentide tarnekriis, mis ei lasknud 2021. aasta suvel toota piisavalt rattaid,» kirjeldas Ampleri tegevjuht Ardo Kaurit raskusi.

Mure elektrirataste tarnimisega ei jäänud aga üheaastaseks, vaid valmistas ettevõttele tuska ka mullu. «Tunnistan, et eelmisel aastal olime tarneprobleemides ka ise süüdi. Võtsime oma mudeliuuenduses kasutusele ühe ekraanikomponendi, mida me ei suutnud piisava võimsusega toota. Kuna vajaminevaid komponente polnud, ei saanud me ka rattaid piisavalt kiiresti välja saata. Ooteajad venisid pikaks ja müük langes. Inimesed vaatasid juunis, et ratas jõuab alles septembris kohale, ja valisid teise pakkuja,» möönab Kaurit õppetundi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles