Naised asutavad järjest rohkem idufirmasid

BNS
Copy
Startup Estonia juht Eve Peeterson.
Startup Estonia juht Eve Peeterson. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

Äriregistri ja Startup Estonia andmetel on idufirmade naisasutajate osakaal Eestis viimastel aastatel pidevalt kasvanud – möödunud aasta lõpu seisuga ulatus see 17 protsendini, aasta varem oli 16 protsenti ja veel aasta varem 15 protsenti. Naised on asutanud umbes viiendiku Eesti iduettevõtetest.

Startup Estonia hallatava iduettevõtete andmebaasi andmetel tegutseb Eestis 1448 iduettevõtet, millest 289 asutaja või üks asutajaid on naine, teatas Startup Estonia.

Naiste juhitavaid idusid on kõige rohkem tervise- ja haridustehnoloogia vallas, kus neid on 30 protsenti. Kommunikatsiooni- ning toidu- ja põllumajandustehnoloogia idufirmade asutajate seas on naisi 24 protsenti. Naised tegutsevad aktiivselt ka süvatehnloogiate alal, kus nende käe all tegutseb 22 protsenti idufirmadest.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul on Eestis naisasutajate arvu näitaja umbes sama kui mujal Euroopas, kus see on 15 protsenti. «Naisasutajate osakaal on kasvamas eelkõige nooremates vanusegruppides ning see näitab, et liigume õiges suunas,» tõi Peeterson välja.

Viimase State of European Tech raporti andmete kohaselt on alla viieaastase kogemusega iduettevõtete asutajatest 14 protsenti naised. Kui vaadata üle 15-aastase kogemusega Euroopa iduettevõtete asutajaid, siis nende seas on naisasutajate osakaal vaid kuus protsenti. Raporti andmed hõlmavad 2022. aasta jooksul rahastuse saanud iduettevõtete asutajaid.

Enamik asutajaid on kõrgharidusega

Eesti iduettevõtjate seas on Eesti kodakondsusega asutajaid ja välismaalasi vastavalt 68 ja 32 protsenti. Välisasutajate hulgas on naiste osakaal Eesti keskmisest mõnevõrra väiksem ehk 12 protsenti.

Suuremal osal ehk 55 protsendil iduettevõtete asutajatel on kõrgharidus, neist omakorda 33 protsenti on magistri- või doktorikraadiga. Kui vaadata välisasutajaid, siis nende seas on magistri- või doktorikraadiga asutajate osakaal veelgi suurem – 49 protsenti.

Äriregistri andmetel on Eesti iduettevõtte asutaja keskmine vanus 37,2 aastat. Iduettevõtte asutamise hetkel oli keskmine asutaja 33-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles